Huvudsida

Från GlennPersson
Hoppa till: navigering, sök


Dagens citat


I denna wikiblogg, skriver jag i första hand om Friskvård, IT och Vetenskap, men även om annat...

Välkommen välkommen hit, vem du än är, var du än är (Kent)


Innehåll

Träna sig till en större hjärna

2017-12-22

Forskare från Australien och Storbritannien kommit fram till att träning kan ge en större hjärna genom att gå igenom tidigare studier där man har undersökt hur hjärnan påverkas av fysisk aktivitet. Resultaten visade nämligen att den vänstra delen av hippocampus ökade i storlek av träningen, vilket är riktigt goda nyheter eftersom det innebär att träning verkligen kan göra hjärnan yngre. Hjärnan krymper nämligen när vi blir äldre, men genom att fortsätta träna kan vi minska nedbrytningen och därmed bland annat få ett bättre minne.

Forskarna menar också att det kan vara ett tecken på att träning har en förebyggande funktion mot till exempel Alzheimers och demens, men att det krävs mer forskning för att kunna säga det säkert.

Källa: Hälsa och Fitness


5 Enkla sätt att stärka hjärtat

2017-10-10

1. Ät linfrön - Linfrön är fiberrika och innehåller nyttiga fettsyror som balanserar kolesterolet och skyddar mot hjärtsjukdom.

2. Njut av choklad - Kakao kan minska risken att drabbas av infarkter.

3. Ladda med omega-3 - Strö linfrön över gröten eller yoghurten och ät fet fisk två till tre gånger i veckan för att få i dig livsnödvändigt omega-3, som behövs för ett starkt hjärta och friska kärl.

4. Magnesiumboosta - Forskare har kunnat se en koppling mellan magnesium och risken att drabbas av hjärtinfarkt. Dessutom är magnesium viktigt för att undvika sömnproblem och högt blodtryck.

5. Rör på dig! - Bara 30 minuters fysisk aktivitet om dagen sänker risken för hjärt-kärlsjukdomar och högt blodtryck. När du tränar och rör på dig sjunker också stressnivåerna och risken för ångest och depression minskar.

Källa: Hälsa och Fitness


1 timma stillasittande förkortar livet med 22 minuter!

2017-09-30

Stillasittandet är vår tids största hot mot folkhälsan! Dessutom har 85% av svenskarna ett arbete som räknas som stillasittande. Antalet diabetessjuka i Sverige har fördubblats på 20 år och om det fortsätter i samma takt kommer 25% av befolkningen att drabbas av diabetes under sin livstid! Orsak. På grund av övervikt och stillasittande levnadsvanor.

Källa: Hälsa och Fitness


Hälsosamt att dricka kaffe

2017-08-15

Det finns flera anledningar till att dricka kaffe varje dag!

Kaffe innehåller massor av antioxidanter. Kaffe har visats minska risken för många olika sjukdomar, bland annat diabetes typ 2, tjocktarmscancer och leverfibros. Prestationsförmågan ökar. I en nypublicerad studie såg man att personerna som drack en kopp kaffe om dagen hade 12 procent lägre dödsrisk medan risken för de som drack två till tre koppar var hela 18 procent lägre.

Källa: Hälsa och Fitness


Förbättra hälsan genom att jogga

2017-06-10

Att springa kan vara ett av de mest kostnadseffektiva sätten att förbättra hälsan på. Detta menar forskarna bakom en ny studie som publicerats i Progress in Cardiovascular Diseases. Forskarna har gått igenom tidigare studier på ämnet och kommit fram till att varje timmes löpning förlänger livet med - sju timmar. Men det finns en övre gräns. Om syftet är att förlänga livet finns det ingen mening att springa mer än 4,5 timmar per vecka. Dags för en runda...


Varför känns det så tungt att börja jogga de första minuterna?

2017-02-12

Vad gör man åt det, hur ska man springa den där första kilometern? Svaret är att ta det lugnt. Den första kilometern bör vara den långsammaste på hela passet. Se helt enkelt första kilometern som uppvärmning. Under de där första fem-tio minuterna hände det saker även när du joggar igång: Blodcirkulationen sätts igång, syresättningen blir effektivare, musklerna blir varma och mer elastiska. När man börjar flåsa vidgas lungorna och det får plats med mera luft och du kan andas större mängder. Kroppen bildar ledvätska som smörjer ledbrosket i lederna till exempel knän fotleder och så vidare vilket leder till att man blir smidigare i sina rörelser.

Speciellt viktig är uppvärmningen inför snabbare pass och tävling, men även vid vardagspassen, den vanliga träningen, gäller det att ge kroppen chans till uppvärmning. För den som tar första kilometern som uppvärmning blir den heller inte svår, utan blir snart ”den där lätta kilometern”.

Saxat från: Marathon.se


5 saker man borde göra varje dag!

2017-01-12

1. Ge dig själv komplimanger

Det kanske låter klyschigt, och vi lovar att du inte behöver stå framför spegeln och ge dig själv ett pep-talk varje kväll (fast varför inte, om du känner för det?). Men ett problemet är att vi ofta är alldeles för kritiska mot oss själva, därför kan det vara en bra idé att varje kväll fundera på tre bra saker du har gjort under dagen. Skriv gärna ner dem så att du kan läsa det i efterhand när du inte känner dig på topp.

2. Stäng av mobilen

Jo vi lovar, det går att klara sig utan mobilen. Testa att stänga av den några timmar varje kväll för att bli mer medveten om dig själv och personerna i din närhet. Det kan vara en bra idé att helt enkelt uppskatta vad du gör just nu, istället för att se vad alla andra håller på med på dina sociala medier.

3. Gör något du vill

Med jobb, träning, familj och hushållsarbete på schemat är det inte konstigt att det känns som att det inte finns någon tid över. Men att göra något för sig själv som man själv njuter av är en värdefull del som du inte borde skippa. Det behöver inte vara något stort, utan det kan räcka med att läsa en bra bok innan du somnar. Att ta sig tid till sig själv är underskattat i dagens samhälle.

4. Rör på dig

Vi vet, vi konstaterade precis att många lever stressiga liv. Att spendera hela dagarna stillasittande gör dock ingen nytta alls för din hälsa – tvärtom. Och det behöver inte vara något stort alls, om du inte har tid att ta dig till gymmet eller ut på löparbanan kan det räcka med att ta trapparna istället för hissen eller starta dagen med 10 burpees.

5. Få tillräckligt mycket sömn

Att sova är inte bara riktigt skönt, det är också ett bra sätt att bland annat minska risken för förkylningar och övervikt. Det där morgonpasset du absolut måste hinna med då? Skippa det, om det sker på bekostnad av din skönhetssömn.

Källa: Hälsa & Fitness


Sveriges grundlagar

2016-12-01

En av våra grundlagar, Tryckfrihetsförordningen, fyller idag 250 år. Insåg att jag var osäker på vilka de var, så jag får sätta dom på pränt för att komma ihåg bättre...

 • Regeringsformen - beskriver hur landet ska styras, vilka demokratiska rättigheter medborgarna ska ha och hur den offentliga makten ska fördelas. Regeringsformen har en överordnad position då den sammanfattar de andra grundlagarna och innehåller grundläggande bestämmelser om statsskicket.
 • Successionsordningen - reglerar tronföljden till den svenska tronen, dvs vem som får bli kung eller regerande drottning i riket.
 • Tryckfrihetsförordningen - betyder att man fritt kan ge ut böcker, tidningar och tidskrifter. Myndigheterna har ingen rätt att i förväg granska eller censurera det man skrivit. Detta för att garantera ett "fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning" för varje medborgare.
 • Yttrandefrihetsförordningen - från 1991 är vår yngsta grundlag och har stora likheter med tryckfrihetsförordningen.

Riksdagsordningen innehåller regler om riksdagens arbetsformer. Fram till 1974 var riksdagsordningen en grundlag. Nu har den en mellanställning mellan grundlag och vanlig lag.


Anledningar till att styrketräna efter 50

2016-11-14

 • Man minskar nedbrytningen av muskelmassan.
 • Man får en ökad ämnesomsättning.
 • Man minskar risken att drabbas av benskörhet.
 • Man lever längre.

Källa: Hälsa & Fitness


Hur motion och träning stärker hjärnan

2016-10-20

Vill man bli mer stresstålig, må bättre, förbättra sitt minne och bli mer kreativ och intelligent? Då gäller det att röra på sig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.


Styrketräning bränner fett

2016-10-13

Styrka.jpg

Många tror att man måste vara ute och springa, stå på en crosstrainer eller trampa på en träningscykel för att gå ner i vikt – men det stämmer inte alls. Faktum är att konditionsträning inte är en särskilt effektiv metod för att minska i vikt. Styrketräning kan däremot vara en viktig del av viktminskningen. Det beror på det kroppsegna proteinet irisin, som ökar vid all typ av träning men framför allt när man tränar styrka. Vi vet sedan tidigare att irisin har massor av fördelar för hälsan. Det har bland annat positiva effekter för hjärtat och för ämnesomsättningen. Men en ny studie har visat att det här proteinet slår två flugor i en smäll, eftersom det hjälper till att bränna fett på flera sätt. Forskning har tidigare visat att proteinet hjälper till att omvandla vita fettceller, som lagrar fett, till bruna fettceller som istället bränner fett. Nu kunde man se att irisin gör att cellerna förbrukar mer energi, vilket är ytterligare än fördel för dig som vill gå ner i vikt. Dessutom kommer du behålla mer muskelmassa om man styrketränar medan man går ner i vikt, så man har inget att förlora på det! Källa: APS Journal


Tre bra ord för bra prestation

2016-07-07

För att prestera måste man inte bara vara förberedd fysiskt, utan också psykiskt. Men vi vet hur vi tränar våra kroppar för att klara en utmaning eller vinna en tävling – men hur förbereder vi oss mentalt? Det har forskare försökt ta reda på i en nypublicerad studie, där man lät 44 000 deltagare testa olika sätt att förbereda och motivera sig mentalt inför en tävling. Resultaten visade att det bästa sättet också är riktigt enkelt – det går ut på att man berättar för sig själv att man är kapabel till mer, till exempel genom att tänka att ”jag kan vinna”, ”jag kan lyfta tyngre” eller ”jag kan springa snabbare”. Att föreställa sig känslan av en vinst och att planera i förväg vad man ska göra i olika situationer var två metoder som inte fungerade lika bra. Så nästa gång man ska tävla i en idrott eller helt enkelt vill prestera på träningen ska man tänka att man klarar av mer än man tror! Källa: Hälsa&Fitness


Proteinkällor

2016-03-29

Protein är precis som alla andra näringsämnen en viktig byggsten för att vi ska fungera så bra som möjligt. Men många gånger kan vi luras av att det är knepigt eller svårt att lyckas få i oss tillräckligt med protein som vegetarianer och veganer, men det behöver inte så svårt. Här följer några tips till proteinkällor för dig som vegetarian!

 • Böner och linser - linser, kikärtor, kidneybönor, vita bönor, brytbönor,groddar etc.
 • Nötter - mandel, hasselnötter, valnötter, paranötter, jordnötter, cashewnötter och pistagenötter.
 • Fröer - linfrö, hampafrö, solrosfrö, pumpakärnor och exempelvis chiafrö.
 • Grönsaker & frukt - avokado, grönkål, spenat, brysselkål, broccoli, svamp, kronärtskocka, m.m.
 • Soja - tofu, temph, sojamjölk, sojayoghurt och vegetariska alternativ, så som quornfärs.
 • Mejeriprodukter - ägg, getost, keso, parmesan, mjölk, yoghurt, kesella, kvarg.
 • Gryn - amarant, hirs, råris, quinoa, bovete, kikärtsmjöl, bulgur, teffmjöl, fullkornsprodukter.

Källa: Hälsa & Fitness


Lev längre med styrketräning!

2016-03-29

Styrketräning ger dig inte bara snygga muskler – det kan också förlänga ditt liv, enligt en ny studie. För att ta reda på hur styrketräning påverkar dödsrisken använde forskarna data från ett nationellt hälsoregister med information om över 30 000 amerikanska medborgare över 65 år. Resultaten visade att risken att dö var hela 46 procent lägre hos de som tränade styrka regelbundet, jämfört med de som inte tränade någon styrketräning alls. Även när man tog hänsyn till sjukdomar, medicinsk historia, BMI och liknande faktorer som kan påverka resultatet så var det tydligt att de som tränade styrketräning löpte mindre risk att dö under den 15 år långa studien. Hyfsat bra motivation när träningssuget inte är på topp, säger vi!

Källa: Hälsa & Fitness


Skadlig kod spriden via Java

2016-03-29


Kaspersky har meddelat att företaget nu märkt av spridning av skadlig kod skriven i Java, som kan köras oberoende av plattform. Med det här nya hotet kommer de nätkriminella runt problemet med olika plattformar – samma kod kan köras på Windows, OS X och Linux. Koden som har tagit fram är relativt enkel, och är en så kallad dropper. Det innebär att koden i sig själv inte direkt orsakar någon skada. Syftet med en dropper är att öppna dörren in i ett system för att kunna ladda ner och installera värre former av skadlig kod. Droppern är därmed klart farlig om man ser i fler steg, även om dess kod inte själv orsakar någon skada.

Säkerhetsexperter rekommenderar; stäng av Java i din webbläsare tills vidare. Eller avinstallera det helt och hållet – de flesta har ingen nytta av Java.

Källa: TkJ.se


Swedish Prepper

2016-02-28

Swedish Prepper är en blogg om privatekonomi, survivalism och krisberedskap. Bloggens syfte är att ge dig som läsare förutsättningar att bli mer oberoende av statens insatser i vardagen och vid kris.

I Sverige finns idag inga nationella beredskapslager för en kris. Inga matförråd, skyddsmasker eller något civilförsvar. Vi har alla ett gemensamt ansvar, men det är du som ytterst är ansvarig för din och din familjs säkerhet och bekvämlighet vid en kris. Åtminstone till en början.

Den som är uppmärksam har också sett att de senaste åren har allt fler avbrott i vattenförsörjningen, på grund av bland annat parasiter, kemikalier och undermåligt underhåll tvingat kommuner att ställa ut vattentankar och flaskvattnet i affärerna har tagit slut på några få timmar på grund av ökad efterfrågan. Om man själv har ett hemförråd med dricksvatten behöver man inte gripas av panik.

Det är du som avgör vad som är en krissituation, men det är också ditt ansvar att hantera den. Inte någon annans. Om du vill ha en trygg och stabil tillvaro också vid sjukdom, arbetslöshet eller strömavbrott se till att förbereda dig idag – imorgon kan det vara för sent.


Stretcha innan träning eller inte?

2016-02-01

Det var länge självklart att stretcha innan träningspasset för att förebygga skador och öka rörligheten. På sistone har det dock kommit studier som har visat att det tvärtom kan öka skaderisken, och därför är det numera många som skippar stretchingen innan träningen. En ny studie visar dock att det inte är så svartvitt – det finns både för- och nackdelar med att stretcha innan du tränar.

Forskarna har undersökt över 200 studier och kommit fram till att det finns en klar fördel med att stretcha innan träningen – det verkar nämligen som att skaderisken minskar, samtidigt som rörligheten ökar i ungefär en halvtimma efteråt. Men det finns också nackdelar. Deltagarna som stretchade innan träningen fick sämre explosivitet och kraftförmåga under passet, och presterade därför sämre.

Huruvida du ska stretcha eller inte beror alltså på vad du har för mål med träningen – behöver du lyfta tungt, springa snabbt, hoppa högt eller prestera på något annat sätt? Då kan det vara en bra idé att skippa stretchingen. Om du däremot är ute efter en ökad rörlighet och minskad skaderisk bör du stretcha. Källa: Hälsa&Fitness


3 nyttiga oljor

2015-11-13

 • Kokosolja kan lugna ner och återfukta torr hud.
 • Sesamolja kan sänka blodtrycket och minska halterna av natrium och socker i blodet. Oljan är antibakteriell och antiinflammatorisk och även rik på antioxidanter. Den kan både droppas på sallad eller masseras in i huden.
 • Olivolja innehåller mycket fleromättade fettsyror, och är därmed bra för att förebygga högt kolesterol.

Källa: Hälsa&Fitness


Yoga och meditation minskar antalet läkarbesök drastiskt

2015-11-03

En forskningsstudie vid Benson-Henry Institutet i Massachusetts, pekar på att yoga och meditation är effektiva medel mot stress-relaterade problem, vilka svarar för 70-90% av alla läkarbesök. Anledningen verkar vara att dessa mindfulness övningar minskar kroppens kortisol nivå och inverkar därför positivt på en rad olika hälsoproblem från hjärtsjukdomar till depression. Källa: www.huffingtonpost.com


Mat för hjärnan

2015-10-13

Vid det här laget vet nog de flesta att aktiviteter som yoga och meditation kan ha en positiv inverkan på den mentala hälsan, men enligt en ny studie som publicerats i The Lancet Psychiatry så kan även kosten spela en stor roll. För att optimera det psykiska välbefinnandet är det viktigt att få i sig mycket omega 3, essentiella aminosyror, zink, magnesium, järn samt B- och D-vitamin. Äter man en balanserad medelhavskost så får man i sig alla de ämnena. Källa: Nyhetsbrevet Hälsa & Fitness

Bra tandhälsa

2015-09-28

Forskning visar att vatten och mjölk är de drycker som är bäst för tänderna. Ca 8 av 10 av alla vuxna har någon typ av tanderosion, men de som dricker mycket kolsyrad dryck och fruktjuicer har mycket värre erosioner.


Börja blogga

2015-09-15

Vill du börjar blogga, men inte vet hur du kommer igång? Funderar du får fler besökare och ser till att de återkommer? Och går det att tjäna pengar på att blogga? Den som säger att bloggandet är dött är ute och seglar. Och den som tror att bloggar bara är en massa unga tjejer som skriver om att fika, har totalt fel.

Att starta en blogg är väldigt enkelt idag. Faktum är att du kan ha en blogg uppe på bara några minuter. Men vill du vara seriös är det värt att se lite längre in i framtiden, och då kan det finnas skäl att välja plattform med omsorg. Gratistjänsten som låter dig börja blogga inom tre minuter kanske inte är det bästa valet på sikt. Eller?

Läs hel artikel på TkJ.se


Gör "Fisken" för att frigöra spänningar i nacke, axlar och ryggrad

2015-07-17

Den här populära yogapositionen är perfekt för att frigöra spänningar i nacke, axlar och ryggrad, samtidigt som den hjälper dig att öppna upp bröstkorgen och luftvägarna. Den mjukar upp ryggen och stärker hållningen, samt har lovordats för att även kunna minska trötthet, ångest och mensvärk. Gör så här:

 • Lägg dig på rygg på mattan med lätt böjda knän och fötterna i golvet. Andas in och lyft bäckenet litegrann från golvet för att kunna föra in händerna under rumpan med handflatorna vända nedåt.
 • Vila skinkorna på händerna och se till så att armbågarna befinner sig nära kroppen.
 • Andas in och pressa ner armbågarna och underarmarna mot mattan. Pressa samman skulderbladen och lyft på en inandning överkroppen och huvudet från golvet.
 • Slappna av i nacken och låt huvudet vila mot underlaget – det ska inte kännas ansträngande i nacken.
 • Håll positionen i 15–30 sekunder medan du andas lugnt.
 • Sänk på en utandning ner överkroppen mot mattan igen. För upp knäna mot bröstet och krama runt smalbenen under några sekunder för att motverka spänningar i ryggen.


Återhämtningsdrycker

2015-07-17

Det är enormt viktigt för återhämtningen att inta näring direkt efter passet och forskning visar att en kombination av snabba kolhydrater och protein ger överlägset bäst återhämtning, förklarar kostrådgivaren, PT:n och ISO-dietcoachen Susanna Backman, som bloggar på Tasty Health


Hur stor är risken att leva...

2015-06-11

UbbLE Longevity Explorer har två huvudsyften: 1. Att undersöka hur bra vissa variabler kan förutbestämma döden inom 5 år, 2. Att kalkylera risken att dö inom 5 år riktad till 40-70 åriga män och kvinnor i Storbrittanien. Man kan uppskatta sin egen risk, sin "Ubble-ålder" med Risk-kalkylatorn.

Mitt resultat: Your Ubble age is 48 years (46 to 49 years). This means that your risk of dying in the next five years is equivalent to the average risk for men aged 48 in the UK. Out of 100 men aged 60 years with similar answers, 98 will survive and 2 will die over the next 5 years.


Låt Microsoft uppskatta din ålder

2015-05-07

Gå in på How-old.net och ladda upp ett kort på dig själv. Strax får du din ålder uppskattad. En riktigt kul grej! Tjänsten använder sig av Face API, olika funktioner som har algoritmer för att analysera ansikten i foton. Det här är en så kallad ”Machine Learning API”, vilket betyder att programvaran i bakgrunden lär sig allt eftersom. Utvecklarna bakom tjänsten har publicerat en artikel om hur de tog fram applikationen. Där berättar de också hur de hade gjort HowOld.net för att leka med Face API. Sedan hade de mejlat ett par hundra personer och bad dem testa sajten. De hade räknat med att ungefär 50 personer skulle prova. Några timmar sedan hade sajten haft 35000 besökare. Källa TkJ.se


Frisk med rätt kost

2015-04-15

Att motverka långvarig inflammation i kroppen kan vara nyckeln till en bättre hälsa och ett längre liv. Kroniska inflammationer länkas till ökad risk för bland annat hjärtsjukdom, Crohns sjukdom Alzheimers och diabetes, och ny forskning slår fast att rätt kost kan motverka detta. Fullkorn, frukt, grönsaker och bra fetter är några nyckelvaror att lägga på minnet. Ett perfekt sätt att få i sig bra näring är via superfoods, som man faktiskt lätt kan odla själv. Källa: Nyhetsbrevet Hälsa&Fitness


Medelhavsdieten bra för hjärtat

2015-03-05

Den så kallade Medelhavsdieten är också bra för hjärtat. Enligt ny forskning halverar en kost rik på fisk, grönsaker, olivolja och yoghurt risken att drabbas av hjärtsjukdom. Nu kommer ytterligare en undersökning som stärker påståendet att den så kallade Medelhavsdieten är bra för hälsan. Forskare vid universitetet i Aten analyserade resultaten för ett representativt urval av 2 500 grekiska vuxna som lämnade uppgifter om sin hälsostatus mellan åren 2001 och 2012. Deltagarna, som var mellan 18 och 89 år gamla, berättade också mer ingående om sina matvanor och livsstil i övrigt. 20 procent av männen utvecklade eller dog av hjärtsjukdom under uppföljningstiden. Motsvarande andel bland kvinnorna var tolv procent. Det visade sig att risken att drabbas av hjärtsjukdom var 47 procent lägre bland dem som var hängivna anhängare till Medelhavskosten, jämfört med dem som inte var det.

– Vår studie visar att Medelhavsdieten är fördelaktig för alla typer av människor, för bägge könen och i alla åldersgrupper och för både de som är friska och de som har hälsoproblem, säger Ekavi Georgousopoulou vid universitetet i Aten. Studien presenteras vid en pågående hjärtkongress i USA. Källa: SVT.se/nyheter


Mindfulness

2015-02-28

Mindfulness - medveten närvaro, är en västerländsk meditations- och terapimetod som har sitt ursprung i öst, bl.a. ur Buddismen. Mindfulness är en beprövad metod som hjälper dig att ta kontroll över negativa, destruktiva tankar och känslor! Läs mer


Talgoxen i orubbat bo

2015-01-26

Talgoxe01.jpg

Sveriges ornitologiska förening konstaterar att talgoxen fortfarande är vår vanligaste fågel. Därefter följer pilfinken och blåmesen. Allmänheten uppmanades under helgen att rapportera in vilka fåglar som funnits vid fågelborden.


Ut och rör på dig!

2015-01-15

Att inte röra på sig är dåligt för hälsan. Vi vet sedan tidigare att riskerna för bland annat hjärt-/kärlsjukdomar och cancer kan minskas med fysisk aktivitet. Men kanske är den där dagliga raska promenaden på 20 minuter ännu viktigare än forskningen tidigare visat. En studie som publiceras i American Journal of Clinical Nutrition gjord på 334.000 personer i 10 europeiska länder, däribland Sverige, kopplar dubbelt så många för tidiga dödsfall till stillasittande liv, än till högt BMI och fetma. Deltagarna delades in i olika grupper beroende på vikt och fysisk aktivitet och följdes sedan i snitt tolv år. 16–30 procent lägre dödlighet Enligt professor Ulf Ekelund, som lett studien, är det allra viktigaste steget att gå ifrån ingen aktivitet alls till måttlig aktivitet.

– Gruppen som var måttligt inaktiv hade en reducerad dödlighet med 16–30 procent jämfört med dem som var helt inaktiva. Och det var oberoende av deras grad av övervikt och fetma, säger Ekelund, som är professor vid Norges idrottshögskola i Oslo och forskare vid Cambridge University i Storbritannien. Forskarvärlden är fortsatt enig om att fetma är en riskfaktor och att det ofta finns ett samband mellan brist på motion och övervikt. Men Ulf Ekelund tror att det kan vara lättare för många att börja med motion än att enbart fokusera på att gå ner i vikt – och hälsofördelarna kan vara minst lika stora.

– Ju mer man är fysiskt aktiv, desto bättre är det. Men 20 minuter med rask promenad varje dag är väldigt likt de rekommendationer vi har för fysisk aktivitet i befolkningen. Det kan vara tio minuter på morgonen, och lika mycket på eftermiddagen eller 20 minuter på morgonen. Det spelar inte så stor roll, säger Ulf Ekelund.


Naturen motverkar stress

2015-01-15

Ett av de bästa sätten att varva ner och uppnå balans? Ge dig ut i naturen! Ny forskning visar att personer som lider av kronisk stress har konstant förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol i kroppen, men att träna eller röra på sig utomhus kan råda bot på detta. De negativa följderna om du inte lyckas komma till rätta med kronisk stress kan bland annat bli sömnsvårigheter, nedsatt immunförsvar, dålig matsmältning och överbelastade binjurar – vilket på sikt gör dig ännu mer stressad och så är den onda cirkeln sluten. Ut och njut! Källa: Nyhetsbrevet Hälsa & Fitness


Lingon, bättre än blåbär

2014-07-12

Flytta på er blåbär, det finns ett nytt superbär på banan. Så väl som att sänka blodsocker, kolesterol och blodtryck, visar ny forskning att lingon även förebygger viktökning. Forskare från Lunds universitet har upptäckt att lingon kan motverka effekterna av en fettrik kost, och därmed hjälpa till att hålla nere inte bara vikten, utan även insulin- och leverfettnivåerna. Forskarna tror att förklaringen ligger i bärens innehåll av polyfenoler, och föreslår att du toppar din gröt med frysta lingon eller använder dem i smoothies. Källa: Nyhetsbrevet Hälsa & Fitness


Mental trötthet sätter sina spår

2014-04-02

Tar det emot att träna efter en hård dag på jobbet? Det finns en vetenskaplig förklaring till varför det är så. Enligt en studie utförd av forskare vid University of Kent i Storbritannien och institutet för hälsoinriktad och medicinsk forskning i Frankrike så kan en utarbetad hjärna framkalla en viss typ av utmattning som får ett träningspass att kännas extra hårt, oavsett hur mycket energi som finns lagrad i kroppen. När du fokuserar på krävande arbetsuppgifter kan neuronerna i hjärnan bli utan bränsle, vilket leder till mental utmattning. Lyckligtvis tror forskarna att detta bara påverkar uthålligheten, och inte muskelstyrka eller explosivitet, så du kan fortfarande köra ett snabbt styrkepass eller högintensiv cardio. Källa: Nyhetsbrevet Hälsa & Fitness


Gratislektioner i webbutveckling

2014-02-26

Ontwik är namnet på en sajt som består av diverse videoklipp där den gemensamma nämnaren för klippen är att de består av utbildningsmaterial för dig som vill lära dig mer om webbutveckling. Bland klippen kan man ta del av föreläsningar, paneldiskussioner och guider för allt ifrån JavaScript, NodeJS, jQuery och Ruby on Rails till HTML5 CSS3. Förutom den rent tekniska biten så finns här även en hel del videor som behandlar ämnen som kreativitet, marknadsföring och hur du startar igång egna projekt och företag. (Tipsat från nyhetsbrevet Hack)


Te efter löpturen

2014-01-29

Ta en kopp te efter löpturen, så återhämtar du dig snabbare. En studie i Medicine & Science in Sports & Exercise visar på vilken effekt katekinerämnen som ingår naturligt i grönt te – har på musklernas återhämtning efter löpning. Vadmusklerna återhämtade sig snabbare och vissa skademarkörer sjönk med hela 52 procent.

Läs mer om Grönt te – för en bättre hälsa och minskad fettprocent


Universums storlek!

2014-01-20

Interaktiv bild över universums storlek.


Solnedgång

2014-01-05

Denna vackra bild över solen togs i Schweiz och visar ett antal mörka solfläckar. Dessa vandrar över solen från vänster till höger och påvisar en aktiv region. Flertalet av dessa s.k. sunspots är större än jorden i storlek. Bilden är hämtad från Astronomy Picture of the Day

Swiss sunset.jpg


GAIA på väg

2013-12-20

Igår sköts satelliten GAIA upp från franska Guyana. Europeiska GAIA skall under 5 år sammanställa exakta positioner av 1 miljard stjärnor i Vintergatan med en noggrannhet på 20 mikrobågsekunder. Den förväntas också upptäcka tusentals exoplaneter. Se uppskjutningen:


Öppen källkod sparar miljoner

2013-12-19

Ur nyhetsbrevet Hack 18 dec:

Svenska skattebetalare och myndigheter skulle troligen kunna spara in miljoner genom att byta datorsystem från vad som oftat är olika Microsoft-produkter till öppen källkod. Det visar inte minst exemplet Munchen i Tyskland, där staden beräknas ha sparat in över 100 miljoner kronor på licensavgifter bara under fjolåret sedan ett beslut fattades att migrera till öppen källkod. När projektet att byta plattform inleddes var några av målen att 12 000 desktopanvändare skulle byta till en Linuxvariant, ett mål som vida överträffats med flera tusen.


Linux laptop

2013-11-20

Dell har släppt en ny linux laptop i serien "Dell XPS 13 Developer Edition" med Ubuntu 12.04. Detta är den tredje modellen i serien kallad Sputnik 3. I december förväntas den lanseras i Sverige. Den är bestyckad med 8 GB minne, 256 GB ssd-disk, 13.3" hd skärm och en Intel i7 processor. Priset i USA ligger runt 1500 dollar. Läs mer


webrtc

2013-10-29

En intressant utvecklingstrend just nu är webrtc, där rtc står för real time communication. Tekniken innebär att man ska kunna kommunicera via ljud och bild i sin webbläsare. Inga andra program ska behövas! Skype blir ett minne blott. De som främst driver på denna utveckling är Mozilla Foundation (Firefox) och Google (Chrome), men även mäktiga Microsoft finns med i bakgrunden såklart.


htop för systemövervakning

2013-10-10

En trevligare version av top är htop som installeras med "$ sudo apt-get install htop" på Debian/Ubuntu system. Med <F6> får man upp en meny där man kan välja sorteringsordning. Med <F5> kan man toggla mellan att visa processers trädstruktur eller ej. Med piltangenter kan man scrolla horisontellt och vertikalt. För att enbart se en specifik användares processer, starta upp med "$ htop -u <user>".


GNU 30 år

2013-09-27

GNU 30th badge.png

Idag firar vi att det är 30 år sedan Rickard Stallman tog initiativet till den fria programvarurörelsen (Free Software Foundation). Syftet var att skapa ett Unix-liknande operativsystem helt bestående av fri programvara. Namnet GNU kommer från den rekursiva förkortningen GNU's Not Unix. 1992, knappt 10 år senare, när Linus Torvalds blev klar med sin Unix-liknande kernel, vilken han kallade Linux, och denna blev integrerad med andra GNU-projekt, fick man för första gången ett helt fritt operativsystem.

När man refererar till detta operativsystem, bör man kalla det GNU/Linux och inte bara Linux. Linux-projektet är bara en liten, om dock väsentlig, del av hela operativsystemet GNU/Linux.

Ordet fri i fri programvara betyder inte gratis, utan syftar på frihet. Följande fyra friheter definierar fri programvara:

 • Friheten att använda programmet, oavsett syfte.
 • Friheten att studera och modifiera programmet.
 • Friheten att sprida kopior av programmet.
 • Friheten att modifiera programmet och sprida det vidare.

Runt 1998 började en del av den fria programvarurörelsen att använda begreppet öppen källkod. Sedan dess vet vi som har hänt. Andelen öppen källkods-förespråkare har växt stadigt och denna rörelse har blivit väldigt populär. Även om dessa två rörelser pratar om samma kategori programvara är den största skillnaden ideologisk. Den fria programvaru-rörelsen värnar obevekligt om sina frihetsbegrepp, medan den öppna källkodsrörelsen fokuserar mer på produktivitet och effektivitet.


Lathundar

2013-09-27

Länkar till några lathundar eller cheat sheets för GNU/Linux:

apt-get    awk    bash    dpkg    grep    screen    sed    ssh    vim


Operativsystem man aldrig hört talas om

2013-09-13

Linux, Unix, Mac OS, Windows och Android är ju några exempel på operativsystem man känner igen. KolibriOS, Firefox OS, Slax, Ubuntu for phones, React OS, Tizen OS, Tails, Ubes OS är några mindre kända, för mig okända, system som man kanske borde titta lite närmare på, om man tar sig tid någon gång... Läs mer.


Förändringar i Ubuntu

2013-07-01

(Kort sammandrag ur artikel från TechWorld)

Ubuntu 13.10 kommer att innehålla grafikmotorn Mir som då ersätter gamla Unixkvarlevan Xorg. Mycket av koden i Mir används i Googles Android, vilket gör den till perfekta kandidaten för mobila enheter, men hur kommet det att fungera på desktop-maskiner? Antagligen har Canonical nu beslutat detta för att få tid att fixa buggar innan LTS versionen 14.04 släpps nästa år.

Nya Unity 8, som kommer att ha stöd för Mir, kommer troligen inte att vara klart innan Ubuntu 14.04, vilket innebär att det dröjer till Ubuntu 14.10 innan det finns stöd för Mir.

Det har blivit en del tumult i Ubuntu-communityn. Det fristående projektet Kubuntu har redan gått ut med meddelandet att de inte kommer byta till Mir.


Kolla ditt lösenord!

2013-06-18

Rekommendationen är att använda minst 8 alfanumeriska tecken till sitt lösenord, helt fler naturligtvis. Gå till denna sidan och kolla om det faller under kategorin "weak", "medium", "strong" eller "best".


scrot - scrEENSHot

2013-04-03

scrot är en enkel och trevlig utility för att spara skärmdumpar i png-format. Installera under Debian/Ubuntu med:

  $ sudo apt-get install scrot

Exempel:
  dumpa hela skärmen
  $ scrot
  ange filnamn
  $ scrot mydump.png
  markera area
  $ scrot -s
  dumpa enbart aktivt fönster
  $ scrot -u
  pausa 5 sekunder
  $ scrot -d 5


GNOME version av Ubuntu

2012-08-31

I mitten av oktober väntas en Gnome version av Ubuntu att komma ut för nedladdning. Läs mer här!


The Square Kilometre Array

2012-07-01

Pressmeddelande om att Sverige går med i SKA-projektet.
800px ska overview.jpg


Skottdagen...

2012-02-29

...ansågs i folktron vara en otursdag då man inte borde utföra något viktigt arbete.

Källa: NE och Nordiska museet (TT)

…skulle kanske stannat hemma idag…